DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Nehratelny mic

A A A

dobry den,
stala se mi ted takova neprijemna vec - nepovedeny drive se zakutalel do rosti na kraji lesa. mic byl sice hezky videt, ale jasne nehratelny. vedle rosti byl necely metr vyschleho rafu, do ktereho akorat vychazela vysec 2 holi a pak hned casta pro auticka coby nepohybliva zavada. na spojnici od jamky se dropovat nedalo kvuli hustemu lesu. dropoval jsem tedy do prostoru mezi rostim a cestou a samozrejme mic poskocil primo na cestu. pokud bych ted vzal ulevu od zavady, nejblizsi misto ulevy vychazelo presne do rosti, odkud jsem mic prohlasil za nehratelny. mezi rosti a cestu uz jsem dropovat nemohl, protoze bych pak stal primo na ceste - je to tak? hral jsem tedy radeji z cesty a zajima me, jestli jsem to resil spravne ci je nejaka jina varianta jak nehrat z asfaltu?

diky za odpoved a za vasi poradnu. jan

Odpověď na dotaz


Dobrý den Jane.

Z popisu vyplývá, že jste postupoval správně, tedy jestli moje představivost je dostačující... Určitě máte pravdu, že jestli nejbližší místo úlevy vycházelo z cesty znovu do křoví, pak byl nesmysl tam dropovat a znovu brát trestnou za další nehratelnou pozici míče.
Varianta, jak se dostat z cesty a přitom neskončit znovu v křoví a přitom vzít kompletní úlevu od cesty (což musí být), je takhle bez znalosti podrobností těžko určit. Ale podle Vašeho vyprávění asi nebyla...
Takže jste podle všeho zvolil nepříjemnou ale beztrestnou verzi odehrát míč z cesty...

Díky za dotaz Jane!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017