Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

pomsta

A A A

Dobrý den,
nedávno jsem viděl na turnaji v Mstěticích toto: Na grýnu osmičky patoval kvartet hráčů (dva mladší muži, dvě děvčata), v tom přes grýn projela pořádně netrefená rána ze sousední sedmé ferveje. Tento míček netrefil nikoho z patujících, ani jejich míčky (které momochodem ležely všechny neomarkované kolem jamky) a po přejetí grýnu skončil v tom okolním bankru. No a jeden z týpků na té osmičce nevěděl nic lepšího, než že vlezl do bankru za tím míčkem a ten svým putterem pěkně zamáčkl do písku. Koukal jsem na to z odplaliště právě osmičky a nevěřil svým očím...ale ten "zamačkávač" se asi ničeho pravidly trestajícího nedopustil?? Nebo???
Petr

Odpověď na dotaz



Dobrý den

Naši milí hráči se k sobě začínají na hřištích a v klubovnách chovat jako na K1... Podobného excesu jsem byl svědkem nedávno. Míč tentokrát zmizel ve vodě. Co k tomu dodat? Snad jenom to, že by se někteří naši kolegové a kolegyně měli zamyslet, jestli je pro ně golf dostatečně kontaktním sportem a eventuelně přesedlat. Tenhle dotaz mě děsí a v první řadě ani úmyslné (samozřejmě nikoliv ve Vámi popsaném případě) střílení míčem do spohráčů v jiných flightech ani zašlapávání míčů do bunkerů nebo jejich odhazování do vodních překážek není o golfu. Těžko popisovat hloupost a myšlenkové pochody aktérů. Pan doktor Chocholoušek by si asi smlsnul. Doporučuji vřele všem znovu přečíst odstavec Duch hry...
Pravidlově došlo k situaci popsané v Pravidle 18-1, Míč v klidu se pohne vnějším vlivem. Pokud hráč ke svému míči přijde a nebude o tom vědět, bude hrát míč, jak leží. Pokud mu Vy nebo někdo z Vámi popsané čtveřice oznámí, k čemu došlo (což je fér), pak si bude muset míč umístit do takové polohy, v jaké byl předtím, než ho "jeden z týpků" zašlápnul do písku.

Proboha chovejme se opravdu jako na golfu, bude nám všem fajn!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019