DRFG – left
DRFG – right
DRFG – top

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

ještě k : zaváděcí info o hřišti + forgrýn

A A A

Dobrý den,
když jsem si četl poslední odpovědi \"nad dopisy diváků\", zaujalo mě to, že se vlastně nic moc nestalo, když mělo být na tom Konopišti píchnuté žluté odpaliště tam, co je běžně modré?? Nechci být rýpavý, ale si tak představuju situaci, kdy je, z jakéhokoli důvodu, třeba bílé píchnuté na červeném..a to ne na jedné jamce, ale proč ne rovnou na celém turnaji?? I těch dvacet pět metrů mi přijde na tříparu hodně, je rozdíl v přesnosti mezi devítkou a sedmou, ale kdyby takto \"překamenovali\" celé hřiště, mohli by tím přeci všichni hráči hrající ze zadních odpališť získat ohromou výhodu a stejně by někdo mohl suše zavařit holkám a dát jim červená třeba na žlutá..a nic by se pořád nedělo, prostě by se šlo \"z bílejch nebo červenejch\", ať jsou reálně kdekoli??? My občas s kamarády děláme to, že mimo turnaj v rámci zpestření jdeme třeba z červených...a to pak je úplně jiné hřiště..a by se mi líbilo, kdyby takhle nějaký maršál po vzoru popsaného konopišťského případu třeba na Ypsilonce přepíchal bílé kameny dopředu. A ještě jsem chtěl k tomu pravidlu na forgrýnech...
prosím, pane Jone, ta Vaše odpověď znamená, že když vidím na forgrýnu pitchmark, že ho NESMÍM vypíchnout? Ať mi vadí nebo ne, ať je můj, spoluháčův nebo kohokoli jiného? Já se tedy přiznám, že mám až obsesi a když vidím nevypíchnuté, nebo špatně vypíchnuté pitchmarky kdekoli, tak je napravuji. A pokud to tedy není trestné???, tak bych s tím nerad přestával.. Díky za ujasnění. Petr Hoček

Odpověď na dotaz


Petře dobrý den.

To, jak smí být hřiště "upraveno" pro hru na handicap určuje Hendikepový řád ČGF, který vychází z hendikepového řádu EGA.
No a pitchmark na foregreenu nesmíte vypíchnout v případě, že byste si tím upravil něco ve směru hry, v prostoru nápřahu, švihu... Takže když půjdete třeba vypíchnout pitchmark mimo (radši dál...) Váš směr hry, pak trestán nebudete. Pokud ho ale na foregreenu vypíchnete ve směru Vaší příští hry, dostanete dvě...

Nemáte za co! Díky za dotaz!




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Square 300 Šípková 25. 9. – 8. 10. 2017