Mladé Buky obarvení od 20. 8. 2018
obarvení Mladé Buky od 20. 8. 2018 pravá
obarvení Mladé Buky top od 20. 8. 2018

Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Zásah vlastního náčiní

A A A

Dobrý den Michale,

jak jsem zmiňoval na parkovišti drivingu na Zbraslavi, mám jeden dotaz k situaci, jenž se mi před pár lety přihodila. Šilheřovice, amatérka, jamka č. 17, drive lehce vpravo, tudíž následuje punchovaná rána pod stromy a skrze stromy. Beru hůl, vymyslím, zamířím, po chvíli i napřáhnu, trefím blbě míč, ten hituje hned první kořen, co mu byl v cestě, od něj svíce a lehkým plachtěním mi za mého údivu a stálého sledovaní zmizí moje "provéčko" skrz covery na dřeva přímo do bagu. Ihned poté, co jsme si se spoluhráči utřeli slzy z očí (ano, všem se to velmi líbilo), jsme se jali situaci nějak řešit. Označil jsem tedy pozici míče - zapíchl jsem týčko do bagu a do země kde stál bag, vyndal pár holí a otočil bag vzhůru nohama abych z něj vyklepal toho neposlušného mrzáka. Ten se opravdu vyřítil díky zemské přitažlivosti směr zem, po chvíli diskutování jsem připsal 2 ranky a vyrazil směr green. Řešili jsme to dobře, nebo mě měl Luboš Klikar na 18 jamce rovnou diskvalifikovat, jelikož těch trestných mělo být víc? :-) Tom Vymazal

Odpověď na dotaz


:)))))) Tome prima historka, byť není ojedinělá...

Otázka je, kdy se historka odehrála. V současnosti platí (už druhé období), že při zásahu vlastního vybavení, caddyho nebo parťáka hráč dostane jednu, a to jak ve hře na rány, tak i ve hře na jamky. Varianta "za dvě" ve hře na rány a ztráta jamky při hře na jamky je minulostí. Takže rozhoduje rok. Možná, že jste si jich nakonec "napálil" zbytečně moc... :)))

Díky za dotaz a bacha na stromy! Mimochodem jeden známý český amatér a (dnes již bývalý) funkcionář mi jednou v Poděbradech vysvětloval, že netrefit strom stojící v cestě se dá jedině tehdy, když na něj namíříte... Naštěstí stihnul uhnout, protože jinak by byl český golf významně ochuzen... :)))




Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
12.10.Hainan IslHainan Open
18.10.SotograndeAndalucia Valderrama Mas
18.10.Shanghai, TBA
25.10.Shanghai, WGC - HSBC Champions
25.10.New TaipeiSwinging Skirts LPGA Tai
25.10.Al KhaimahRas Al Khaimah, 2017 Gol
TOPlist
Square 300 Šípková od 8. 10. 2018