Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Chování na greenu

A A A

Dobrý den, moje otázka se týká chování na greenu. Hráč smí opravit pitchmark, volné přírodní předměty odmetat a jinak odstraňovat - a to včetně písku, jinak se nesmí dotknout dráhy patu. Minulý víkend v Čeladné jsem několikrát viděl hráče, jak stlačují místa v dráze svého patu patrem bez toho, že by např. použili vypichovátko. Bere se za opravu pitchmarku pouhé stlačení dráhy patu na greenu, kde je třeba "opravený" pitchmark od předchozího flightu? Může hráč obejít nemožnost opravit green poškozený spiky tím, že poškozené místo prohlásí za pitchmark?

Odpověď na dotaz



Dobrý večer

Vše v úvodu je správně. Je možné, že jste na Čeladné byl svědkem postupu, kdy hráč jen "poplácáním" putterem doupravil nedbale opravený pitchmark po některém z kolegů. Mimochodem problematiku opravy již opraveného pitchmarku jsme už rozebírali v dotazu Oprava pitchmarku 2 (19.04.2010 20:49).

Jinak pokud je v pitchmarku stopa po spiku, byť je to otisk jediného hřebíku, pak hráč nemá možnost takový pitchmark opravit, protože v té chvíli je poškození spiky nadřazeno možnosti opravit pitchmark. A věřte mi prosím, že profesionálové právě všechna Pravidla týkající se hry na greenu úzkostlivě dodržují. Vyprávět by o tom mohl po Čeladné třeba i Filip Mrůzek, kterému při markování vypadla mince na míček, ten se trošku pohnul a vzápětí už ho jeho zapisovatel - spoluhráč informoval, že mu připíše do karty jednu trestnou.

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019