Pravidlová poradna s Michaelem Jonem

Trava vo vodnej prekazke.

A A A

Dobry den, pri hre z vodnej prekazky som bol spoluhracom odmeneny dvoma trestnymi ranami, za to, ze som sa jemne dotkol travy vo vodnej prekazky tesne pred tym ako som zahral uder. Bol tento postup spoluhraca spravny? A este otazka, ak by som sa tej travy dotknut mohol, mozem ju pripane aj ohnut, ale s tym, ze samotnej zeme by som sa palicou nedotkol. Dakujem

Odpověď na dotaz

Dobrý den i vám.

Pohybujeme se v Pravidle 13-4, tedy bavíme se o zakázaných úkonech v překážce. Je to doslova jen pár hodin, kdy jsem upozorňoval po telefonu tazatele na stejnou věc, jako cvičitele při školení rozhodčích; je třeba vždy v Pravidlech číst i výjimky a poznámky.
V poznámce v tomto Pravidle na straně 72 českého překladu je psáno, že dotknout se trávy, křoví, stromu nebo jiné rostoucí rostliny je povoleno.
Až se dostanete příště do hry se stejným spoluhráčem, můžete na něm vymáhat kupříkladu dvě večeře nebo aspoň dvě kafe, pokud jste si jím udělené "dvě" skutečně do karty napsal. Tento trest byl neoprávněně udělen,

Hezkou hru!

Pokud tento dotaz neobsahuje odpověď toho co jste hledali, zeptejte se sami v poradně!

« Předchozí dotazNásledující dotaz »



« zpět do poradny


Na Vaše dotazy o pravidlech odpovídá Michael Jon, který je rozhodčím s mezinárodní licencí. V roce 2007 složil zkoušky na R&A Referees School v StAndrews, v roce 2014 tento úspěch zopakoval na Tournament Administrators and Referees School tamtéž, když reprezentoval PGAs of Europe.

Je prvním (a zatím jediným) Čechem a rozhodčím z postkomunistické Evropy vůbec, který se dostal do elitního výběru nejvyšší profesionální série. Od roku 2012 pracuje pro Ladies European Tour a je stálým členem Sport Department LET a v prosinci roku 2016 dosáhl počet turnajů LET, na kterých se podílel, čísla 50. Soudcoval třikrát RICOH Women’s British Open, dvakrát Major LPGA – EVIAN Championship a v roce 2015 nechyběla ani největší premiéra při Solheim Cupu, včetně juniorského.
Na bugyně seděl na European Tour 2009, 2010 a 2011 v Čeladné a 2014, 2015 a 2016 na Albatrossu i při European Senior Tour 2008 – 2011 na Casa Serena (zde byl také oficiálním startérem turnaje), na seznamu má i sedm turnajů European Challenge Tour.
Po čtyřech letech, kdy byl členem týmu rozhodčích PGAs of Europe, se v lednu roku 2017 stal turnajovým ředitelem této organizace a premiéru si odbyl při PGA’s of Europe Fourball Championship.
Jako rozhodčí pracoval na turnajích R&A (The Open Local Qualifier), PGA Tour de Espana, Alps Tour a EPD Tour. Devět let byl turnajovým ředitelem a hlavním rozhodčím Czech PGA Tour. V roce 2012 řídil World University Golf Championship (ředitel turnaje a technický delegát International Golf Federation). Od roku 2016 je členem Sport Committee European Disabled Golf Association. V roce 2016 získal Zvláštní cenu partnerů ankety Golfista roku. Do jeho publikační činnosti patří mimo jiné „Příručka golfového rozhodčího“ a kapesní publikace pravidel časopisu ForGolf. Je spoluautorem oficiálního překladu Ilustrovaných pravidel R&A (edice 2008) a publikace Craiga Daviese a Vince DiSiai „Golf – Anatomie“ do češtiny.

JonMichael_1032016_02Michael Jon
Komentáře
TOPlist
Squaree 300
Square 300 začínáme 6. 4. 2019