ČPP – LEFT
ČPP – RIGHT
ČPP – TOP

Jak slepý golfista k houslím přišel…

10.09.2013 | Antonín Ebr | publikováno v rubrice Novinky
A A A

Dodržování pravidel je v golfu alfou a omegou, ale občas se stane, že hráč vyfasuje trestnou ránu neprávem, nebo za něco, co odporuje logice a obecné slušnosti. Absolutní spravedlnost neexistuje ani na greenech. Kniha pravidel a všechny přílohy s výklady jsou tak tlusté, že je zcela jistě nikdo nepřečetl celé. Občas se to ale nevyplácí…

Phil Mickelson a Brad Faxon vyfasovali po dvou trestných ranách, když na Buick Invitational 1995 hráli nesprávnými míčky. Ty si prohodili na fairwayi, kde je zcela zablácené nedokázali identifikovat a rozhodčí jim je (bůh ví proč) nedovolil zvednout. Omyl zjistili až na greenu.

Craig Stadler přišel na první odpaliště včas, přesto si do karty musel připsat dva údery. Čekal, až ho startér Bob Fulton při Mercedes Championship ohlásí, jak bývá zvykem, a protože se tak nestalo, sám odpálil. Fulton pak informoval rozhodčí, že hráč začal hru s minutovým zpožděním. Stadler se právem mohl cítit okraden.

David Feherty odešel z greenu s trestem a pocitem křivdy. Markoval míček hotelovým klíčem, což rozhodčí ocenil dvěma údery navíc. Marně profesionál argumentoval, že pravidla hovoří o tom, že označit míček může „podobným předmětem jako mince“. V Anglii jsou šestihranné mince, v Egyptě dokonce trojúhelníkové…

Paul Lawrie správně dropoval míček z půdy v opravě na vzdálenost jedné hole, ale stejně obdržel dva trestné údery, protože zmatený rozhodčí tvrdil, že se nemůže spuštěním míče dostat na green. Pravidla to však připouštějí.

Tom Watson napsal knihu Výklad pravidel golfu, ale i mistr tesař se utne. Zanedlouho si totiž musel připsat na turnaji Tournament of Championship dvě rány, když nevědomky poskytl bezvýznamnou radu Leemu Trevinovi.

Profesionálka Wendy Ward se nechala převézt mezi jamkami, neboť ji dobrovolník na vozíku s označením „přeprava golfistů“ ujistil, že je to domluvené v rámci turnaje. Chlapec se mýlil a Wendy se musela smířit s trestem.

George Burns byl tvrdě diskvalifikován z Hartford Open 1977 za to, že hrál se železy, které měly mezery mezi drážkami širší, než povolují pravidla. Poukázal na to spoluhráč Frank Beard a Burns po kole nechal hole zkontrolovat. Co řekl výrobci, nevíme.

Byly doby, kdy se golf nebral smrtelně vážně. Andy Been dohrál na Canadian Open 1983 pěticentimetrový putt držadlem hole a ne její hlavou. Vyfasoval dva údery navíc a přišel o šanci hrát play-off, do nějž mu scházely… dvě rány.

Ben Hogan na začátku kariéry přišel o vítězství kvůli svému kedíkovi. Ben zahrál dlouhý putt a nosič nedokázal včas vytáhnout vlajku z vložky. Míček narazil do tyče a hráč obdržel trestný úder. Ten mu později přebýval v boji o titul.

Občas má člověk i štěstí. Lee Janzen byl málem potrestán za ztrátu míče. Kvůli očištění hodil míček svému kedíkovi, který ho však nezachytil. Díky divákovi zjistili, že míček zapadl do otevřeného bagu k ostatním míčům stejné značky. Janzen ho dokázal identifikovat díky zeleným stopám po trávě.

Počet přečtení: 1 587
Komentáře

Zapoj se do diskuze

Jméno:
E-mail:
Váš příspěvek:

21.9.Vilamoura,Portugal Masters
23.9.KaskádaGolf.cz Open Tour
24.9.Mladé BukyGolf.cz Open Tour
28.9.Newcastle,British Masters Supporte
5.10.Scotland, Alfred Dunhill Links Cha
8.10.ŠilheřovicGolf.cz Open Tour
TOPlist
Mediaboard Square 300 Skanska